1 650 byggnadsarbetare ut i strejk

1:58 min

Nu klockan sex går 1 650 byggnadsarbetare ut i strejk. Det är både industrier, bostadsbyggen och kollektivtrafik som berörs.

På en byggarbetsplats i Örgryte i Göteborg informerar fackets ombudsman Anders Johansson byggnadsarbetarna om vad som gäller:

Nu klockan sex bryter byggstrejken ut. Det är både industrier, bostadsbyggen och kollektivtrafik som berörs.

Nu ska många byggnadsarbetare få konfliktersättning från facket i stället för lön.

1 650 personer lägger ner arbetat nu på morgonen. Totalt omfattar varslet drygt 2 600 och strejken utökas i tre steg om parterna inte kommer överens.

Det första steget i dag handlar bland annat byggen vid flera industrier, till exempel i Domsjö, Rönnskärsverken i Skellefteå och Ortviken i Sundsvall. Här finns också bostadsbyggen runtom i landet och tvärbanans förlängning i Nacka. Ett prestigeprojekt som påverkas är forskningsanläggningen ESS i Lund.

Facket sa nej till medlarnas slutbud i går kväll eftersom det inte innehöll svar på några av fackets krav. Bara en löneökning på 2,2 procent fanns med. Johan Lindholm är Byggnads ordförande.

– Ja förslaget var tomt. 

Finns det stöd ute bland byggnadsarbetarna för den här strejken?

- Ja, jag känner ett tryggt stöd i ryggen för det, säger Johan Lindholm som är Byggnads ordförande.

Arbetsgivarsidan tackade ja till medlarbudet och anser att strejken ett sätt att försöka spräcka industrinormen på 2,2 procents löneökningar. Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson säger att strejken påverkar långt många fler än fackets varsel visar eftersom till exempel anställda i kranföretag ska strejka vilket stoppar hela byggen. Kostnaden uppskattar arbetsgivarna till mellan 100 och 200 miljoner kronor varje dag. Byggindustriers vd Ola Månsson: 

- Det är 525 arbetsplatser. Det är 9700 yrkesarbetare som indirekt påverkas och det är så oansvarigt att göra detta i det här läget där vi behöver bygga bostäder. Vi behöver bygga infrastruktur. Vi behöver skapa jobb åt dom nyanlända. 

Nästa steg i konflikten är att se hur arbetsgivarna svarar. En stor lockout skulle bli kostsam för facket.