1650 byggnadsarbetare strejkar

2:56 min

Fack och arbetsgivare i byggbranschen lyckades i går kväll inte enas om ett nytt kollektivavtal och i morse bröt strejken ut. På ESS i Lund är stridsviljan stor.

– Det kommer förmodligen ta minst en vecka att komma överens, tror Magnus Andersson som är huvudskyddsombud för Byggnads vid bygget av ESS i Lund.

Facket Byggnads sa nej till medlarbudet i går kväll med argumentet att budet inte innehöll svar på något av de krav som byggnads ställt. Bland annat handlar det om en plan för hur kvinnor, nyanlända och lärlingar ska lotsas in på byggena. Enligt Stefan Pusztai som är lagbas vid bygget av forskningsanläggningen ESS i Lund handlar det också om att Byggnads vill att det ska bli bättre kontroll av de underleverantörer som används på de svenska byggarbetsplatserna. Ett krav som man inte anser blivit tillgodosett i medlarbudet.

– Underentreprenörer som kommer hit från andra länder är välkomna men vi måste ha lite koll. Det måste vara på samma villkor som för andra yrkesarbetare i Sverige, säger han.

Klockan 06 i morse togs därför 1650 personer ut i strejk. 50 av dem jobbar med bygget av forskningsanläggningen ESS i Lund.

– Vi vill få igenom våra krav och vi kommer att stå fast vid dem. Personligen tror jag att det här kan bli en långdragen historia säger lagbasen Stefan Pusztai.