Ny pjäs om homosexualitet i koncentrationsläger

2:54 min

10 000 homosexuella män sattes i nazisternas koncentrationsläger, där de torterades, utsattes för våld, och skulle "botas" från sin homosexualitet. Idag sätts föreställningen om "Männen med rosa triangel" upp på Stora Teatern.

Pjäsen bygger på en vittnesskildring av 22-åriga Josef Kohut som sätts i koncentrationsläger i tyska Sachsenhausen efter en relation med sonen till en uppburen nazist. Skildringen gavs ut i bokform redan 1972 men har aldrig tidigare dramatiserats. Pjäsen beskriver de som fick bära en rosa triangel på kläderna; de homosexuella männens, upplevelser i koncentrationslägren. 

– Feminina män var det mest förkastliga i koncentrationslägren. De utsattes inte bara för våld från nazisterna utan hela lägerhierarkin tvingade ner dem till den lägsta kasten, säger Mattias Brunn, som både är regissör och skådespelare i pjäsen. 

I kontrast till de fruktansvärda skildringarna från koncentrationslägren som tortyr, medicinska experiment, och "omskolning" genom besök på lägerbordeller, så möter publiken istället glitter, rödrosa sammetsdräkter och kabarénummer på scenen.

– När man tänker på en pjäs om förintelsen ser de flesta framför sig taggtråd, lera och randiga fångkostymer. De bilderna är så starkt inpräntade i oss och vi kan därför lättare avfärda dem. Så vi ville gå åt andra hållet, säger Mattias Brunn.