Östergötland

Arbetsgivarna kritiska till strejken

1:01 min

Sveriges Byggindustrier är mycket kritiska till att fackförbundet Byggnads valde att säga nej till budet från medlarna igår och nu strejkar.

På 225 byggplatser i landet ligger nu arbetet nere efter att det första av fackförbundet Byggnads varsel trädde i kraft i dag på morgonen. Fem av arbetsplatserna finns i Östergötland. Fyra i Linköping och en i Norrköping

Enligt arbetsgivarsidan kostar strejken 100-200 miljoner kronor per dag. de är mycket kritiska till att byggnadsarbetarna nu har gått ut i strejk. Cecilia Johansson är chef för Sveriges byggindustriers kontor i Linköping

– Det är oansvarigt att inte sätta sig vid förhandlingsbordet. Sveriges byggindustrier har sagt ja till båda förslagen från medlarna. Inte för att det bara var till vår fördel utan för att vi vill ta ett ansvar.

Enligt byggnads ordförande i Östergötland, Magnus Cato så handlar inte konflikten om pengar utan om att stärka det befintliga avtalet vad gäller exempelvis jämnställdhet. Men Cecilia Johansson menar att det handlar om att Byggnads vill få upp lönerna.

– Det är helt klart att det handlar om lönesättningen och lönenivåer. Och vi sitter med ett höglöneförbund som vill ha mer. Snittlönen i landet är 33 000 kronor.