Vattenläckan i Tyresö tätad i kväll

1:38 min

Delar av Tyresö centrum saknade dricksvatten under tisdagen på grund av en vattenläcka. Först vid 21-tiden på kvällen var läckan lagad. Läckan ställde också till det i busstrafiken. 

– Vi fick stänga för busstrafiken och för biltrafiken eftersom marken blev underminerad och det blev som en stor sjö, säger Lars Lindqvists som är kommunens arbetsledare på plats.

Det var runt klockan sex i morse som en vattenledning vid bussterminalen i Tyresö centrum började läcka. En del av marken rasade in och flera körfält blev översvämmade vilket skapade problem för både bilar och bussar.

Även för butiksägarna inne i centrum har läckan ställt till med bekymmer, det säger caféägaren Monica Andersson.

– Det är kaos. Vi behöver vatten för att kunna använda maskinerna och för allting. Det går inte.

Under dagen tvingades drabbade Tyresö-bor hämta vatten vid en vattentank som Tyresö kommun har ställt upp på Myggdalsplan bredvid bussterminalen. Men för Monica Andersson på cafét löser det inte riktigt alla problem.

– Med vissa saker kommer vi vara på banan med inte med de vattenburna maskinerna. Så det blir ingen mjukglass i dag inte.

Under förmiddagen lyckades man till slut stänga av ledningen och vattnet sjönk undan, men själva läckan hade inte lagats förrän vid 21-tiden på kvällen. 

– Nu går det att dricka vattnet men man bör spola ordentligt innan man nyttjar det, säger Bernt Eklund, tjänsteman i beredskap, till P4 Stockholm sent på kvällen. 

Han beräknar att sex eller sju personer varit inblandade i arbetet med att laga läckan under dagen.