Recept på lakritsfavoriter

1:49 min

Idag på den internationella lakritsdagen bjuder den tidigare slalomåkaren, och numera bagaren Veronica Smedh på några av sina favoriter. Lakritsrulltårta, lakritsbollar och biskvier med chocklad och lakrits. 

Lakritsbollar

3,5 dl Havregryn

0,75 dl Florsocker

1 msk Kakao

1 tsk Vaniljsocker

1 msk Lakritspulver

100 g Smör

1 tsk vatten

Blanda allt utom vatten i en bunke. Tillsätt vatten om smeten är torr. Rulla bollar och toppa med strössel. Förvara bollarna i kylen. 

Jag mortlade turkiskpeppar godis som strössel.

Lakritsrulltårta

3 ägg

1 ½ dl socker

¾ dl mjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

Fyllning:

100 g smör eller margarin

2 dl florsocker

2 msk lakritssirap (finns att köpa i välsorterade butiker)

(Går lika bra med 2 msk laktrispulver)

1 msk kakao

1 äggula

Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner de torra ingredienserna.  Bred ut smeten på en långpanna. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader varmluft, 5 minuter. Låt kallna.

Lägg upp kakan på ett sockrat papper, dra bort papperet som kakan gräddas på. Låt kallna.

Rör fettet och florsocker pösigt. Ca 5-10 min. Rör ner äggulan, kakao, lakrits. Bred fyllningen på tårtan och rulla ihop. Låt ligga en stund innan den ska skäras.

Citronmuffins

0,75 dl socker

2 ägg

Rivet skal ifrån en halv citron

0,5 dl kokos

1 1/2 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

50 g Smör

Sätt på ugnen på 175 grader.

Smält fettet. Vispa ägg, socker och citronskal pösigt. Rör ner fettet och vänd ner mjölet och bakpulvret i smeten. Häll i formarna. Grädda i mitten av ugnen ca 10-15 min beroende på hur stora formar ni väljer. Testa med en sticka, när den är torr är muffinsen klar. Ta ut och låt svalna.

Frostning:

Jag dubblade smeten på fyllningen av rulltårtan och spritsade på citronmuffinsen. 

Biskvier med smak av choklad och lakrits

150 g mandelmassa

½ äggvita

Riv mandelmassan. Vispa äggvitan lätt och blanda den med mandelmassan. Klicka ut en rund (5 krona) på plåten. Grädda i ugnen 12-14 min. Låt svalna.

Fyllning:

75 gram blockchoklad

1 msk smör

2 msk vispgrädde

1-2 msk lakrits pulver

Smält blockchokladen över vattenbad. Koka upp smör och grädde. Häll i detta under en kraftig vispning. Toppa med lakrits pulvret, låt svalna så tryffeln blir tjock och fast. Bred över toppingen på kakorna och ställ in i kylen i minst en timme. Smält blockchokladen och doppa biskvierna hastigt så att tryffeln täcks.  Låt stelna.