Malmö

Skolmaten under förändring

4:32 min

Federico Fagnani sade upp sig från sitt jobb som kock på en restaurang och sökte sig till de restaurangkök som gör mat till Malmös skolbarn. Han ville förändra skolmaten i grunden och har sedan han började varit med och plockat bort halvfabrikat och börjat laga mer mat från grunden.

– Om man kollar helt konkret så har vi mycket färska grönsaker idag, färsk fisk och härliga indiska grytor med handskurna grönsaker, säger han.

Federico Fagnani har en stor passion för mat. Efter att ha jobbat en tid med skolmaten i Malmö stad anser han att man måste modernisera synen på skolmat. Han tycker att kommunerna är duktiga på att utbilda i olika saker men att mat och kost inte tas på allvar. Trots det så har man kommit en bit med förändringsarbetet. Enligt Fedrico Fagnani är det dock inte alltid som barnen föredrar den hemlagade maten, framför halvfabrikaten. Panerad fisk är ett sådant exempel.

– Vi gör vår egen panerade fisk med färsk torsk men den är inte lika uppskattad som halvfabrikatet, säger han.

Han ser ett problem i att Malmös skolbarn kastar mycket mat. Han menar att problemet inte bara ligger i att barnen tar upp för mycket mat utan också i att barnen inte har tid eller känner matro nog att kunna äta när de är i restaurangen.

– Eleverna kanske har 30 minuter på sig och så kommer det 200 man. Så det är ett komplext problem, säger Federico.