Polisen: Ta inga risker om du ingriper vid brott

3:17 min

Therese Nyberg brottade ner en tjuv som rånade en äldre dam. Förutom att ingripa själv finns det flera andra medel att ta till om man blir vittne till något liknande. 

Polisen Annika Odelind tycker att Therese Nyberg agerade rätt, men att det är individuellt hur man ska agera utifrån situationen. 

– Utifrån den bedömningen hon gjorde så var det rätt. Jag måste säga bra jobbat och jag är otroligt glad att det gick bra för henne så att hon inte kom till skada. Men tänk en till två gånger till. Vi vet inte om det är en påverkad person eller om den har ett tillhygge på sig, säger Annika Odelind. 

Hon menar att man inte behöver ingripa rent fysiskt, utan det finns flera andra sätt.

– Hon skulle kunna iaktta och larma 112. Vi vill ju ha så mycket information vi bara kan, ett signalement. Finns en möjlighet att följa efter? Finns en möjlighet att filma eller ta kort? Påkalla andras uppmärksamhet på det här, säger hon. 

Kan man bli dömd för att låta bli att ingripa?

– Vi har ingen skyldighet att anmäla, däremot vid väldigt grov brottslighet har vi skyldighet. Men jag tror man får fundera på vilket samhälle vi vill ha. Det finns en enorm rädsla och oro till att ingripa i dag. Ska vi stå och titta på och se när andra begår brott? Vi har det här ansvaret att vi ska leva i en trygg och lugn miljö, vi måste ta det ansvaret, säger Annika Odelind.