Kvinnor i Västmanland struntar i att ta cellprov

1:13 min

Sextio procent av kvinnorna i Västmanland struntar i att ta cellprov när de blir kallade. Det trots att cellprovet är enda chansen att se om man är på väg att utveckla cancer i underlivet innan det är försent.

Det här upprör Kerstin Hemström, ordförande i Gyncancerföreningen Mariarosen.

– Man blir rädd när man hör hur många det är som inte tar sina prover. De vet inte vad följderna kan bli, säger hon.

Kerstin Hemström drabbades själv av underlivscancer för fyra år sedan, vilket också är anledningen till hennes engagemang i frågan.

– Det är ingenting man önskar att någon annan ska behöva drabbas av, säger hon.

Vad är det som hindrar sex av tio att ta provet?

– Många är oroliga över att ta provet, men jag vet faktiskt inte varför det är så. Det är slarv, säger Kerstin Hemström.

Barnmorskan Ylva-Li Lindahl är med och manifesterar för att fler ska ta cellprov. Hon berättar att hon tror att vissa inte tar provet för att de är oroliga att de har cancer.

– Eller så är man orolig för den gynekologiska undersökningen som det innebär när man ska ta cellprovet, säger hon.

Ylva-Li Lindahl berättar att cellprovet är enkelt att ta och att det går snabbt att göra det. Kvinnor som är oroliga att möta en manlig gynekolog behöver inte vara det - provet tas av en barnmorska och i Västmanland är alla barnmorskor kvinnor.

– Man blir kallad till barnmorskemottagningen som tillhör den vårdcentral man är listad på. Det är som en vanlig gynundersökning och provet tas från livmoderhalsen. Det är inte smärtsamt, utan det är nog kanske undersökningen i sig man oroar sig mest för.