P4 Blekinge granskar slavlönerna

Regeringen underkänner asylpraktiken

1:30 min

Regeringen gör om praktiken för asylsökande. Det beskedet lämnar statssekreterare Irene Wennemo efter P4 Blekinges granskning av hur asylsökande praktikanter utnyttjas för svart arbete. 

– Vi har sett problem med praktikverksamheten. Jag tycker att man behöver hitta nya former för den. Det får inte ske på det sätt som ni har lyft, säger Irene Wennemo på arbetsmarknadsdepartementet.  

P4 Blekinges granskning visar att asylpraktikanter i Blekinge utnyttjas som svart arbetskraft. De jobbar mer än tio timmar per dag, sex dagar i veckan för en lön på runt 10 kronor i timmen.

– Signaler om att praktikanter utnyttjas har vi fått även genom LO-förbunden Kommunal, Handels och Hotell- och restaurang. Det ska självklart inte få gå till så, säger Irene Wennemo. 

Arbetsförmedlingen
Fackförbunden föreslår att regeringen lägger över ansvaret för asylpraktiken till Arbetsförmedlingen. Enligt regeringen kan det vara en rimlig lösning.

– Arbetsförmedlingens fokus är inte på asylsökande, men vi ser stora bekymmer med praktiken om den är kvar på Migrationsverket. Arbetsförmedlingen har upparbetade system för relationer med arbetsmarknadens parter. Och här kräver vi garantier för att människor inte utnyttjas, säger hon.

Svar inom kort
Regeringen kan inte säga exakt hur asylpraktiken ska göras om. Men ett besked kommer inom kort. 

– Vi ska avisera en lösning i vårpropositionen eller något senare i vår, säger Irene Wennemo.