Inga skadeståndskrav från Zlatan

1:47 min

Ulf Karlsson ska dömas för grovt förtal och betala rättegångskostnaderna - det är Zlatans krav i den stämningsansökan som nu kommit in till Värmlands tingsrätt. Något skadeståndskrav finns däremot inte.

Det var en minst sagt världskänd autograf som damp ner hos Värmlands tingsrätt idag. Zlatan Ibrahimovics underskrift, som ger en advokatfirma i Malmö rätt att företräda honom.

Enligt stämningsansökan var det inför en publik på 70 personer som friidrottens tidigare förbundskapten Ulf Karlsson gjorde uttalanden med innebörden att Zlatan skulle ha varit dopad när han spelade i italienska Juventus. Därefter har Karlsson vidhållit sina uttalanden i olika medier.

Därmed har han, enligt Zlatan och hans advokater, pekat ut Zlatan som brottslig eller klandervärd.

Enligt stämningansökan är det ett grovt brott, särskilt med tanke på den spridning som uttalandena har fått både nationellt och internationellt. Det uppges finnas "risk för att Zlatan drabbas av betydande ekonomisk skada i form av exempelvis förluster av nuvarande och framtida sponsorintäkter."

Och Ulf Karlsson baserade enligt stämningsansökan inte sina påståenden på något annat än "högst rudinmentära undersökningar i sakfrågan."

När det gäller bevisningen hänvisar advokatfirman dels till förhör både med Zlatan själv och med den NWT-reporter som var med på idrottskaféet där uttalandena fälldes. Dels till en lång rad artiklar från svenska och italienska tidningar, och till exempel även inslag från P4 Värmland och exempel på den stora mängden Googleträffar på sökorden Zlatan dopad.

P4 Värmland har sökt både Zlatans advokat och Ulf Karlsson.

Till P4 Värmland har Karlsson tidigare sagt att han inte har anklagat Zlatan för dopning, bara att det inte är möjligt att på naturlig väg gå upp så mycket i muskelmassa som Zlatan påstås ha gjort i Juventus.

TT har varit i kontakt med ett av Ibrahimovics två ombud, advokaten Nils Petersen:

– Vi lämnar i nuläget inga ytterligare kommentarer förutom det pressmeddelande vi skickade ut igår, säger Nils Petersen till TT, och vill därmed inte heller uttala sig om skadeståndsfrågan.