Linné-servrar kunde utnyttjas – säkerheten har höjts

Linnéuniversitetets servrar har åtgärdats och säkerheten har blivit högre. Detta efter att två servrar varit sårbara och kunde användas vid it-attacker.

Servrar på Linnéuniversitetet har kunnat användas vid it-attacker, avslöjade DN i går.

Universitetets it-chef Fredrik Oskarsson berättar för P4 Kalmar att servrarna nu har åtgärdats, så att säkerheten blir högre:

– Det stämmer att vi hade två servrar som var felkonfigurerade under en period från det att sårbarheten upptäcktes till dess att de var åtgärdade, skriver Fredrik Oskarsson i ett mejl till P4 Kalmar.

Enligt honom är det en ständig kamp att utveckla skyddet lika snabbt som sårbarheter blir kända och möjliga för hackers att utnyttja.

– Våra servrar skannas av vår leverantör med jämna mellanrum efter kända sårbarheter och vi får då en rapport med dessa sårbarheter för att kunna åtgärda.

Statliga servrar med dålig säkerhet har använts vid it-attacker. Ett aktuellt exempel är när en av försvarsmaktens servrar användes för att genomföra en överbelastningsattack mot amerikanska banker. Strategin gick ut på att lura servrar med dålig säkerhet att skicka stora datamängder till offret, i syfte att göra det svårt för mottagarservern att hantera all information.