Sydkorea går till val i morgon

6:34 min

Ett val som handlar om hur mycket av väljarstödet som det styrande konservativa partiet kan behålla i parlamentet. Konservativa politiker hoppas att fokus på säkerhet kan övertyga fler väljare, särskilt eftersom valet överskuggas av den senaste tidens kärnvapenhot från Nordkorea.

Hanna Sahlberg har talat med väljare i Seoul om vilka frågor de bryr sig mest om.

- Någon som bryr sig om ekonomin i landet är det som vi vill rösta på, säger Choi Young Ji, hon är en 53-årig språklärare i en av Seouls förorter och en av dem som hjälper stressade koreanska gymnasister med privatundervisning i engelska för att kunna tävla om platserna på de bästa universiteten.

De flesta som rör sig ute så här dags på dagen är kvinnor. Vid bordet på trottoaren känns syréndoften och på avstånd bullrar planen från en gammal militärflygplats.

Choi Young Ji hör till den stora stabila väljargrupp som röstar konservativt, men i år har hon tvekat om hon ska fortsätta stödja det styrande konservativa partiet Saenuri. Ett nytt mittenparti, Folkets parti, har dykt upp, och Choi Yong Ji säger att det viktigaste är att makten hamnar hos ansvarsfulla personer som kan förbättra ekonomin.

- Någon som inte jagar efter partiets intresse utan nationens intresse borde styra landet, säger Choi Young Ji, och tillägger att flera av hennes vänner inte vill gå och rösta eftersom de liksom hon är besvikna på en maktkamp som brutit ut mellan kandidaterna i Saenuri-partiet.

Förutom att sköta ekonomin väl vill Choi Young Ji att de politiker hon väljer ska vara hårdare mot Nordkorea.

- Tidigare sköt Nordkorea robotar och fick någonting i utbyte för det, det är så de behållit sin makt, säger hon.

Den så kallade solskenspolitiken som fördes under åren som liberala politiker hade makten i Sydkorea tror hon i inte alls på. Ett av resultaten av den politiken var industrikomplexet Kaesong nära den hårdbevakade gränslinjen. Men efter ännu en kärnprovsprängning i norrr bestämde den konservativa Sydkoreanska regeringen att dra sig ut samarbetet, och Nordkorea konfiskerade de tillgångar som blev kvar efter att fabrikerna övergetts.

- SK och våra allierade i världen borde samarbeta om att straffa Nordkorea, det kommer att leda till en snabbare återförening på halvön, tror Choi Young Ji.

Ute på trottoaren drar en hundägare i sin lilla vita pudel, som gör sina behov i farten, och Choi Young Ji rycker ut. Hundägaren måste ha känt hennes ögon i nacken, för hon vänder snabbt tillbaka för att plocka upp. Choi Young Ji ursäktar sig: hon tar sin stora pölstrade Chanelväska och skyndar hem för att laga lunch åt sin man som ska få misosoppa och ris med traditionella rätter.

Den stora gruppen äldre sydkoreaner tenderar att rösta konservativt, och påverkas kanske av valkampanjens utspel om säkerhet och nyheterna om nordkoreanska avhoppare som verkar publiceras strategiskt innan valet. Men för en väljare som 28 åriga Kim Sae Hee är Nordkorea ett främmande land hon sällan tänker på.

- Jag har aldrig tänkt så mycket på NK med det skulle vara bättre om de kunde välja sina ledare, säger Kim Sae Hee som är laboratorietekniker på det stora Samsungsjukhuset, där tulpanrabatterna prunkar och en flygel står i vänthallen som ibland förvandlas till konsersal.

Kim Sae Hee som kommer ner i sin vita rock har hittills aldrig brytt sig om att rösta.

- Jag har aldrig tänkt på att gå och rösta tidigare eftersom jag inte trodde att min enda röst kunde göra någon skillnad, säger Kim Sae Hee.

Men lunchsamtalen med kollegorna på laboratoriet på sjukhuset har fått henne intresserad av politiska frågor. Den fråga de diskuterar mest är arbetslösheten som just nu är rekordhög, över 12 procent, bland personer under trettio. Flera av dem Kim Sae Hee jobbar med är timanställda och hon har vänner som är arbetslösa.

- Om alla som är i tjugoårsåldern röstar kan det förändra samhället och skapa fler jobb, säger hon, och hoppas på fler regler som kräver att visst antal fast anställda per patient. Men hon har ännu inte bestämt sig för vilket parti som ska få hennes första röst och vilken distriktskandidat som ska få den andra.

- I kväll ska jag läsa igenom valbroschyrerna igen, och jag ska bestämma mig senast i morgon, säger Kim Sae Hee.

- Jag har flyttat över till partier som bryr sig om miljön och välfärden, säger Park Hwon som är 40 år och delägare i en reklambyrå. Han har alltid röstat på liberala partier, och därmed råkat i gräl med sin pappa. Precis som många sydkoreanska väljare, röstade Park Hwons pappa på det traditionella partiet i den region han kom ifrån.

- Jag tänkte på vad som skulle hjälpa mig att få ett jobb efter examen, men min pappa ville att jag ovillkorligen skulle stödja det konservativa styrande partiet, säger Park Hwon som istället gjorde tvärt om.

Nu har han två egna barn och tycker att samhället de växer upp i är extremt inriktat på konkurrens och prestation, där bara de starkaste tycks nå framgång. Han säger att han funderar på att flytta utomlands.

- Rättvisa. Sydkorea går i fel riktning och blir mer orättvist, säger Park Hwon som är mycket kritiskt till att ett fåtal stora företag kontrollerar det mesta av den sydkoreanska ekonomin. Själv har han känt det när hans lilla reklambyrå förlorat upphandlingar mot stora konkurrenter.

- Inte bara mindre företag har det svårt, utan också individer har svårt att förbättra sin sociala ställning, säger Park Hwon. Han såg nyligen en dokumentär om Olof Palme och tyckte att det socialdemokratiska samhälle han försökte byggde verkade bra.

Grälen med pappan är det slut med, pappan tycks ha veknat.

- Jag har försökt övertyga min pappa genom att säga att hans barnbarn kan komma att växa upp i ett orättvist land, säger Park Hwon.

Han säger att han visst inte ignorerar säkerhetssituationen, men nyheter om nya hot från norr tar han med en nypa salt.

- Jag kan inte se att det blir något krig, men båda sidor försöker att utnyttja oron för att påverka den allmänna opinionen, säger han.