Skärgårdsbor stöder sjöbefälsstrejken

1:29 min

Vid midnatt bröt Sjöbefälsföreningens strejk ut och skärgårdsbåtarna i Stockholm och Göteborg går nu mer sällan. Men bland de som bor i Göteborgs skärgård finns ett stöd för strejken, rapporterar Ekots Jens Möller.

Strejken handlar i huvudsak om lönesystemet. Arbetsgivaren vill ha individuella löner medan facket Sjöbefälsföreningen vill ha kvar tarifflönessystemet, där lönenivåerna styrs av antalet år i yrket.

Enligt Almega skulle Sjöbefälsföreningens bud leda till en löneökning på 8-10 procent, medan Sjöbefälsföreningen anser att det maximalt skulle ge 2,5 procents kostnadsökning.

I dag är det lugnt vid Saltholmen i Göteborg, där båtarna från södra skärgården lägger till, berättar Ekots Jens Möller.

– En av de nya snabbåtarna ligger här, till exempel. Den heter Rivö och det står "ej i trafik" på grund av strejken, säger han.

Strejken från Sjöbefälsföreningen innebär att flera turer är inställda men i Göteborgs skärgård finns ingen ö som är helt isolerad. 

– De människor jag har pratat med här, skärgårdsbor som kommit med de färjor som ändå går, de är synnerligen solidariska med sjöbefälen och tycker att det är helt rätt att de strejkar, de har rimliga krav och det borde lösa sig. 

I Saltholmen råder ingen dramatik i dag, men en grupp turister står och tittar i tidtabellen för att försöka förstå sig på de glesare turerna, berättar Jens Möller. 

– De har nog lite större problem på grund av den här strejken.