Upphandling värd miljarder klar

1:26 min

Wi-fi, USB-uttag och hjärtstartare ombord på bussar som enbart ska köras på ickefossila bränslen. I dag tog landstinget beslut i en upphandling av kollektivtrafik i Kalmar län.

Upphandlingen gäller kollektivtrafiken under perioden 2017 till 2027 med trafikstart i augusti nästa år. Totalt motsvarar trafikupphandlingen ett värde på 4,8 miljarder kronor årligen och cirka 400 fordon.

Det var landstingsstyrelsens arbetsutskott som på tisdagen tog beslutet. Affären sänker landstingets och kommunernas totala kostnad för kollektivtrafiken med ungefär två procent.

– Merparten utav det är besparing som vi kunnat göra år kommunerna. Landstinget kostnad blir ungefär som tidigare. Med bra upphandlingar och samordning mellan linjetrafik och skolskjuts har gjort att vi har kunnat spara fordon, säger Karl- Johan Bodell är trafikdirektör på Kalmar Länstrafik.

Ett trafikföretag som ökar stort i den nya upphandlingen är Bergkvarabuss som står för cirka 45 procent av upphandlingens totala värde på totalt 4,8 miljarder.

Bergkvarabuss tar över stadstrafiken i Kalmar med 36 fordon och regiontrafiken från Kalmar och till Oskarshamn, Bergkvara, Mörbylånga och Borgholm.

En annan aktör som växer är Flexbuss med huvudkontor i Nybro som nu kommer att köra trafiken i Oskarshamn, Mönsterås och Högsby, både på linjetrafik och landsbygdstrafik där. De övriga uppdragen är fördelade på många olika entreprenörer. 

Upphandlingen säger också att KLT fått igenom sitt krav på att nya entreprenörer och trafikbolag ska erbjuda nuvarande personal och bussförare nya jobb. De ska anställas under kollektivavtalsliknande former och ha meddelarfrihet.

Från och med augusti nästa år så kör också alla fordon i länstrafiken även enbart på förnyelsebara bränslen. Drygt 60% av fordonen kommer att köras på biogas och resten på syntetisk diesel, så kallad HVO.

– Det här kommer att innebära i princip att alla trafikföretag kommer behöva köpa nya fordon. Eftersom det är nya regler för både drift och hur utseendet ska vara på dem. Så i princip behövs 400 nya fordon här, säger Karl- Johan Bodell på Kalmar Länstrafik.

Andra nyheter i upphandlingen är att det ombord på bussarna kommer att finnas USB-uttag och hjärtstartare. Gratis wi-fi kommer att finnas på alla bussar som tar mer än 8 passagerare.

Även två anpassade barnsäten kommer att finnas i de expressbussar som kör längre sträckor. Det ska också finnas ett informationssystem på skärmar ombord på bussarna som ska ge information om trafikläget.