Inflytt i Spenshult kan försenas av strejken

1:19 min

Spenshult är en av tre arbetsplatser i Halland som är uttagna i den här första omgången av byggstrejken.

Den pågående byggstrejken kan leda till att Migrationsverkets blivande asylboende i det gamla sjukhuset i Spenshult utanför Oskarström kan bli ytterligare försenat.

– Det är svårt att göra en bedömning av det i nuläget, men det är klart att längd och omfattning på strejken kan ju påverka vår etapp 1-inflytt på Spenshult, säger Carl Hedberg, enhetschef på Migrationsverket Halmstad, till P4 Halland.

Inflyttningen i de snart nyrenoverade lokalerna är tänkt att ske i två etapper. Den första etappen berör cirka 150 asylsökande plus ett litet kontor med personal från Migrationsverket. 

– I nuläget är vår förhoppning att kunna flytta in innan semesterperioden börjar, det vill säga i juni, säger han. Det blir ju hypotetiskt att spekulera i vilken fördröjning eller förskjutning som inflyttningen skulle få med tanke på strejken.

Inflyttningsetapp två sker först i höst, men påverkas inte av strejken. Först mot slutet av året ska anläggningen vara i full drift och då inhysa cirka 700 asylsökande.

– Vår förhoppning är ju att kunna flytta med kontoret i samma veva som vi flyttar in våra första sökanden i anläggningen, säger Carl Hedberg.

Vid byggarbetsplatsen Spenshults gamla sjukhus är tre Byggnads-medlemmar uttagna i strejken på Spenshult. Alla utom byggnadsarbetare får fortsätta så länge det går, sa Byggnads strejkvakt i Halmstad på tisdagsmorgonen till P4 Halland.

Även en ombyggnad på Väröbruk påverkas eftersom ett kranföretag är uttaget i strejken.

– Företaget Nordic Krane på byggplatsen har stora mobila kranar och dom kan vi naturligtvis inte använda då. Det påverkar vissa lyft vi tänkt göra vid arbetet på utsidan lokalen. Men inne i lokalen har vi befintliga traverser som går i taket, som personalen kan använda så det påverkar mest arbetet på utsidan, säger Jonas Eriksson, platschef på Södra Cell Värö, till P4 Halland.

Jonas påpekar dock att hade strejken varit för ett år sedan så hade strejken slagit hårdare mot det pågående bygget, eftersom man då gjorde fler tunga lyft av bland annat betongelement där.

– Vi är påverkade av strejken, men för ett år sedan hade det varit värre, säger Jonas Eriksson.

Lyssna på ljudklippet nederst i artikeln för att få en bredare bild!