Byggarbetsgivarna: Strejken får stora konsekvenser

5:14 min

I morse inleddes byggstrejken i Sverige sedan fackförbundet Byggnads tackat nej till Sveriges Byggindustrier bud igår. 120 personer här i Värmland togs ut i strejk och byggarbetsgivarna varnar nu för konsekvenserna.

Ulf Zakrisson från lokalavdelning på Sveriges Byggindustrier Värmland, arbetsgivarsidan i byggkonflikten, tycker att det är mycket olyckligt och oansvarigt av byggnads.

– Ja, det är ju olyckligt. Nu när vi har fått en sådan bra byggsektor. Vi bygger som aldrig förr, både här i Karlstad och i hela länet och framför allt i hela Sverige. Det är högst olyckligt och väldigt oansvarigt av byggnads att nu driva det så långt så att det har blivit en strejk, säger Ulf Zakrisson för Värmlands byggförening.

Byggnads menar att det senaste budet inte innehöll något av deras krav, att det var en förlängning av nuvarande avtal bara, kan du förstå att de är besvikna?

– Nej jag tycker inte att man ska vara det, för vi har hela tiden bjudit in och suttit och velat ha dialogen och diskussionen. I nuläget är det faktiskt Byggnads som har stängt dörren och gått ifrån förhandlingsbordet. Jag tycker att de har sig själva att skylla just nu. Att man inte får svar på sina frågor eller får möjlighet att göra en förhandling kring sina önskemål.

Ulf Zakrisson menar att Byggnads och arbetsgivarsidan just nu är mycket långt ifrån varandra. Och drar det ut på tiden så blir konsekvensen att det blir förseningar i byggprocessen och man mister bland annat anseendet hos beställare.