Skatteverket jagar terrorpengar

1:31 min

Bara sen i höstas har Skatteverket dragit in fyra miljoner extra till statskassan efter riktade utredningar mot personer med terrorkopplingar. Men att döma någon för brott är svårare.

Att Skatteverket nu tagit upp kampen mot terrorfinansiering är oerhört viktigt, säger Skatteverkets nationella samordnare Pia Bergman.

– Vi prioriterar det som är mest samhällsfarligt och samhällsskadligt.

I den kategorin finns självklart terrorism.

Det går inte att säga precis hur mycket pengar från Sverige som går till terrorism, men Finansinspektionen har tidigare uppskattat det till en eller några miljoner per år. Men myndigheten konstaterar samtidigt att underlaget har så stora hål att det kan röra sig om mycket mer.

Att döma någon för terrorfinansiering är svårt. Den senaste fällande domen är över tio år gammal, skriver Dagens Nyheter.

Och här har Skatteverket en annan möjlighet att attackera brottslighet hos personer med terrorkopplingar, just genom pengarna, säger Pia Bergman.

– Vi tittar på alla transaktioner och ekonomin runt personen. Och om något inte kan förklaras av deklarationen så fortsätter vi utredningen för att se om något ska tas upp för beskattning, säger Pia Bergman.

Medan det åligger rättsväsendet att bevisa brott, så är principen i närmast den motsatta när det gäller skatteärenden. Det är den skatteskydiga personen själv som måste bevisa att pengarna är så kallat vita annars kan Skatteverket lägga på en beskattning.

En metod som alltså dragit in mer än fyra miljoner från personer med kopplingar till terrornätverk, bara sen i höstas.

Men vill man inte också straffa de här personerna?

– Vi kan brottsanmäla för misstänkt skattebrott eller penningtvätt och de verktygen använder vi naturligtvis, säger Pia Bergman, från Skatteverket.