Aktionsgrupp ger jourpatienter pengar tillbaka

1:25 min

Den som är listad på den offentliga vårdcentralen i Lysekil, och söker vård på kvällen på den privata vårdcentralen, erbjuds att få tillbaka 200 kronor. En lokal aktionsgrupp ligger bakom detta. 

Erbjudandet kommer från Insamlingsstiftelsen för Lysekils sjukhus, som inte längre är aktiv, men som har lite pengar kvar i sin kassa. Karl-Olof Niklasson, aktivist för sjukvården i Lysekil, förklarar varför:

– Det är vårt sätt att förhindra att Närhälsan stängs i Lysekil.

Den 1 april stängde offentliga Närhälsan sin kvällsjour i Lysekil, och flyttade den till Tanumshede. Kvar finns kvällsjouren i de privata vårdcentralernas regi.

Men den som är listad hos en vårdgivare och går till doktorn hos en annan får betala 300 istället för 100 kronor. Och då, menar Karl-Olof Niklasson, kan frestelsen bli stor att överge Närhälsan och lista om sig på privata Lysekils Läkarhus- och Närhälsan förlorar patienter- och pengar.

– För att motverka detta så erbjuder vi att de får mellanskillnaden, tvåhundra kronor, om de kan visa upp ett kvitto.  Då är vår förhoppning att de ska bli kvar hos Närhälsan i Lysekil.

Pengar finns kvar i en fond som bildades i samband med aktiviteterna för att få behålla vård på Lysekils sjukhus för några år sen.

Men nu finns det en privat vårdcentral i Lysekil och de har kvällsjour. Vården finns ju kvar, är inte det bra? Karl-Olof Niklasson tycker att man ska värna om den offentliga vården.

– Varför ska man lämna över pengar från det offentliga till det privata?