Jåma besviken - befarar försenad renskötselkonvention

Idag träffar Norska reindriftssamers landsforbund, NRL, norska lantbruksministern, bland annat för att diskutera en svensk-norsk renskötselkonvention. NRL:s ordförande Ellinor Marita Jåma är besviken över att konventionsförhandlingarna drar ut på tiden.

I snart 20 år har förhandlingarna om en svensk-norsk renskötselkonvention pågått - men förhandlingarna har inte nått något slutresultat och sedan 2005 står länderna helt utan konvention.

Ellinor Marita Jåma, NRL:s ordförande, är besviken över att konventionsförhandlingarna drar ut på tiden - och hon betonar att norska myndigheter måste bevaka rättigheterna för renskötseln i Norge, speciellt eftersom svenska regeringen tillsatt en rättsutredning.

Förhandlingarna återupptogs och 2009 undertecknade de bägge ländernas ansvariga ministrar en färdig konvention - men den mötte hård kritik från samiskt håll så 2012 tillsattes i stället en samisk arbetsgrupp som lämnade över ett förslag till regeringarna 2014.

Det förslaget är grunden till de förhandlingar som just nu förs och under våren håller den svenska regeringen dialogmöten med samebyarna för att förankra och informera om arbetet med konventionen.

Men parallellt med detta har regeringen också utsett professor Bertil Bengtsson för att fram till den sista juni göra en rättslig analys av det liggande förslaget.

Detta gillar inte Ellinor Jåma. Hon menar att det försinkar hela arbetet och det blir en skevhet när inte en liknande rättsutredning görs i Norge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio