Regionen lockar med betald utbildning

1:21 min

Region Skåne erbjuder sjuksköterskor att få betald specialistutbildning, precis som Vårdförbundet förespråkar. Något avtal med facket har de dock inte skrivit.

– Ja, vi har valt att inte teckna det här kollektivavtalet i det här läget. Däremot förs det en diskussion med Vårdförbundet om själva kollektivavtalsdelen. Men vi arbetar med betalda utbildningar för sjuksköterskor, säger Märta Stenevi, miljöpartist och ordförande i personalnämnden i Region Skåne.

Region Skåne har tagit fram tre egna modeller för att underlätta och motivera sjuksköterskor att vidareutbilda sig. Den första är en utbildningsanställning, som innebär att man behåller sin tjänst och sin ersättning, men jobbar halvtid och studerar på halvtid. Idag har ungefär 40 sjuksköterskor en sådan utbildningsanställning. Det här är en modell Regionen gärna vill utveckla, men problemet är att det är ont om halvfartsutbildningar på lärosätena, säger Märta Stenevi.

Ett annat alternativ är utbildningsförmåner, vilket innebär att man är helt tjänstledig och studerar på heltid. För detta får man 19 000 kronor i månaden, och just nu går 130 sjuksköterskor med utbildningsförmån.

Och det tredje alternativet är en fördjupningsutbildning, som sker inom ramen för verksamheten. Där utbildas en specifik specialistkompetens som verksamheten behöver. De första tio sjuksköterskorna är precis klara och har utbildats inom onkologi och hematologi. En ny kurs ska dra igång till hösten, men det är ännu oklart inom vilket område.

Bristen på specialistsjuksköterskor är stor i hela landet och frågan är om dessa insatser räcker för att täcka behovet i Skåne?

– Metoderna tror jag räcker just nu, men vi skulle behöva fler sjuksköterskor i dom.

Vad är det som sätter stopp för att det inte blir fler?

– Dels är det en finansieringsfråga där vi skjuter till pengar. De sjuksköterskor som ska utbildas betalar vi och de ska också ersättas på sin ordinarie tjänst under den perioden. Och när det gäller halvfartsutbildningarna är den största problematiken att vi behöver tillgång till fler platser på universiteten för att kunna ta in fler.