Hade Rosengårdsrapporten rätt?

8:50 min

Efter att en svensk medborgare gripits för terrordåden i Belgien,  har en sju år gammal rapport om Rosengård blivit aktuell igen. Den visade redan då på problemen med radikaliseringen i Malmö, men fick hård kritik.

Den svenske 23-åring som står åtalad för inblandning i terrordåden i Bryssel fått sökarsljuset att riktas mot Malmö och Rosengård där han växte upp. Hur har staden arbetat för att förhindra att ungdomar radikaliseras? 

För sju år sedan släpptes den så kallade Rosengårdsrapporten. I den varnade Magnus Ranstorp och Josefine dos Santos för en tilltagande radikalisering i stadsdelen Rosengård. Rapporten fick hård kritik för att vara fördomsfull och ovetenskaplig - men nu menar en del debattörer att det som beskrevs i rapporten var korrekt och att samhället borde ha agerat på det som stod där. En av dem är Ardavan Khoshnood, kristdemokratisk politiker i Malmö.

– Rapportern förklarade hur man kunde se tecken på ökad radikalisering i Rosengård. Idag ser vi ju att de hade ju rätt, säger Ardavan Khoshnood.

En av de hårdaste kritikerna av Rosengårdsrapporten 2009 var Leif Stenberg, professor i islamologi vid institutionen för mellanösternstudier på Lunds Universitet.

– Den här rapporten hade ju ett slags vetenskapliga ambitioner och den hade också ambitionen att vara en kunskapsöversit som skulle kunna ge förslag på förebyggande insatser. Då menar jag att det är oerhört viktigt att det ska finnas källhänvisningar, man ska kunna följa resonemangen. Det fanns inget sammanhang mellan metod, resultat och slutsatser, säger Leif Stenberg.