Skärgårdsbor strandsatta av strejk

1:12 min

Strejken i skärgårdstrafiken får stora konsekvenser för de boende i skärgården.

Från och med idag är flera avgångar i Waxholmsbolagets trafik inställda på grund av strejk.

– Jag kommer ju inte härifrån och inte heller min särbo som bor i stan. Hon är här ute och skulle åka hem, och kommer inte härifrån. Jag har hört folk som ska till läkaren som måste boka om. Och jag ska på sjuttioårsfest på fredag, som jag inte heller kommer kunna gå på, säger Hans Seiden.

Han bor på ön Mörtö, en ö intill Nämdö. Han är en av många i Stockholms skärgård som påverkas av strejken. Nämdö är en av de platser där trafiken nu är helt inställd.

Anne Horngren blir också drabbad av strejken. Hon bor på Nämdö och hade ärenden på fastlandet på torsdag, någonting som hon nu riskerar att behöva ställa in.

– Nämdö är den trafiklinje som har blivit helt utan båtar under de här dagarna. Jag tycker inte de ska ta bort alla förbindelser till en ö helt och hållet. Om man har läkartider och sådant måste man kunna ta sig till fastlandet, säger hon.

Konflikten mellan fackförbundet Sjöbefälsföreningen och arbetsgivarorganisationen Almega gäller bland annat lönesättningen. Facket vill att lönen ska sättas utifrån antal år i yrket, men Almega vill ha individuell lönesättning.

Medlarna lade i helgen ett bud som Almega svarade ja på, men Sjöbefälsföreningen svarade nej. Under måndagen svarade Almega nej på Sjöbefälsföreningens eget bud. Strejken var ett faktum vid midnatt.

– De vill sänka den allmänna lönenivån kraftigt för en tredjedel av våra medlemmar. Det kan inte vi stillatigande acceptera, att man slår undan fötterna på de killarna och tjejerna som har ett bra avtal, säger Sjöbefälsföreningens vd Mats Jäderland.

Från Almegas sida är man dock oförstående för Sjöbefälsföreningens kritik. Där tycker man att man gått med på ett generöst avtal med medlarna redan i helgen.

– Vi har accepterat den hemställan som medlarna har lagt, som innebär att lönerna höjs med 2,2 procent utifrån befintliga avtal. Så vi har ju accepterat ett löneökningsavtal, säger Patrik Eidfelt, förhandlingschef på Almega.