Ukraina får troligen en ny regering

2:24 min

I dag får Ukraina av allt att döma en ny regering. Nuvarande premiärminister Arsenij Jatsenjuk sa i söndags att han avgår efter anklagelser om bristande handlingskraft och korruption.

Under eftermiddagen väntas en ny ukrainsk regering bli godkänd i parlamentet i Kiev.

Premiärministern Jatsenjuk sa redan i helgen att han avgår. Enligt honom själv är anledningen att han vill rädda landets stabilitet och undvika ytterligare politiskt käbbel. Men avgången är lika mycket ett taktiskt politiskt steg från Jatsenjuk.

Opinionsundersökningar har visat sjunkande stöd för både Jatsenjuk och hans parti Folkfronten. Samma sak för presidenten och hans Block Porosjenko.

Genom Panamadokumenten avslöjades att Porosjenko har brevlådeföretag i Brittiska Jungfruöarna och det har ytterligare försvagat presidentens ställning. Därför har Porosjenko och Jatsenjuk i det längsta velat undvika ett nyval nu, som skulle kunna innebära regeringsskifte.

Oppositionsblocket, som är format ur den störtade president Viktor Janukovytj Regionparti, har ökat sitt stöd. I parlamentet i dag har ledamöter från Oppositionsblocket hårt attackerat nuvarande regeringens brister i reformarbetet och för att inte utrota korruptionen.

Porosjenko och Jatsenjuk föreslår en regering under Volodimyr Grozjman, som i dag är parlamentets talman. Han står presidenten nära och kritiseras av reformanhängare för att han hittills bromsat flera reformlagar, till exempel en ny skattelag.

Den drevs hårt av finansminister Natali Jaresko, hon kommer inte fortsätta i en regering ledd av Grozjman. Amerikanskättade Jaresko har varit avgörande för att Ukraina fått internationella krediter men de krediterna hålls just nu inne eftersom reformerna stannat av.