Laaksos sista skiva verkar inte bli den sista

3:16 min

På fredag kommer Laaksos första skiva på nästan tio år. Det har pratats om att de svenska indiefavoriterna återförenats, men själva menar de att Laakso aldrig lagts ner. Vår reporter Jackie Zan träffade Markus Krunegård och Lars Skoglund som utgör halva bandet.

Bandet gjorde en spelning på Popaganda-festivalen förra året och kom då med nyheten om att ett nytt album är på gång, "Grateful Dead".

En självklar fråga att ställa är: varför tog det så lång tid mellan förra skivan och den kommande?

– När vi väl fick ihop låtar och spelade några gånger var problemet aldrig att det var tråkigt att spela. Så när vi fick ihop tillräckligt många låtar var vi alla peppade. Det kanske var jag som var opeppad på att skriva. Man vill ha energi och inte bara ge. David, Micke och Lars har känt exakt samma sak så det har inte blivit någonting, säger Markus Krunegård.

De båda berättar även att var och ens musikaliska skillnader har varit inspirationen på "Grateful Dead"

– Som band har vi väl aldrig haft mindre gemensamma referenser än nu. Jag har ingen aning om vad de andra lyssnar på, säger Lars.
– Vi kan inte spela på något annat sätt, det blir något slags sound av det, fyller Markus i.
– Det känns ganska vidrigt att spela hiphop bara för att man tycker om det, det gör man inte, säger Lars.

Bandet säger att nya skivan kommer låta rakare och snabbare. "Grateful Dead", som skivan heter, är ju även namnet ett amerikanskt rockband. Är det dom som Laakso haft i åtanke när de döpt skivan? Markus förklarar:

– Det är en bra titel för det första. När vi började med skivan var det ganska uttalat att det skulle vara det sista vi gjorde, det kändes som en rimlig titel. Men nu kanske det blir "Livet efter döden"?