Sörmland klarar inte Skolverkets gräns för barngrupper

1:24 min

För att minska storleken på barngrupper i förskolan införde Skolverket i år rekommendationer för hur stor en barngrupp bör vara. Men ingen kommun i Sörmland håller sig inom ramarna för rekommendationen, visar nya siffror.

Barngrupperna i Sörmland växer, enligt siffror som Skolverket släpptes i går.

För att minska storleken på barngrupperna införde Skolverket tidigare i år riktmärken för hur stor en barngrupp i förskolan bör vara. Myndigheten rekommenderar 6-12 barn per grupp för 1-till-3-åringar, och 9-15 barn per grupp för 4-till-5-åringar. 

I Eskilstuna har man de största genomsnittliga grupperna av alla kommuner i länet, med 19,1 barn per grupp. Kommunen missar därmed Skolverkets riktmärke. På Salvägens förskola i Eskilstuna finns avdelningar med upp till 25 inskrivna barn.

– I den dagliga verksamheten arbetar vi med att strukturera grupper med ett färre antal barn, vilket innebär att det inte är det faktiska antalet inskrivna barn som barnen är i under den största delen av dagen, säger Anna Pettersson, förskolechef på Salvägens förskola.

Men Eskilstuna är inte ensamma om att inte klara Skolverkets märke. Det gör nämligen inte heller någon av de andra sörmländska kommunerna, visar Skolverkets statistik. Undantagen är Oxelösund och Gnesta, som klarar rekommendationerna för grupper med 1-3 åringar, men inte 4-5 åringar.

Skolverkets siffror samlades in i under hösten 2015.