Växjö

Strejkvakt: Vi måste visa att branschen är för alla

1:49 min

Jämställdhet, med fler kvinnor i byggbranschen, är en av frågorna som Byggnads strejkar för just nu. Strejkvakten och snickaren Karl Paine på Peabs skolbygge utanför Växjö berättar att han inte sett en enda kvinnlig kollega sedan han började jobba för sex år sedan.

– Det var inga tjejer på husbyggnadslinjen som jag gick. Det var två, tre tjejer som var målare och plattsättare, men inga snickare, säger Karl Paine.

På Peabs skolbygge i Bredvik utanför Växjö gick 18 anställda ut i strejk på måndagen, efter att Byggnads sagt nej till medlarnas bud.

Strejken handlar om att fackförbundet vill behålla ackordlönesystemet som arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier vill få bort.

Men också om jämställdhet, där Byggnads vill att arbetsgivarna ska jobba för att få in fler kvinnor i byggbranschen.

– Vi pratar ofta om det på min arbetsplats och jag tar upp det så ofta jag kan. Det vore jättebra om fick mer kvinnor i branschen, säger Karl Paine.

Varför finns det så lite kvinnor i branschen?

– Tuff fråga. Det är ett samhällsproblem egentligen. Frågar du någon hur en snickare ser ut tänker du inte på en ung tjej. Hela samhället måste engagera sig för att få bort bilden av att en vit, heterosexuell man är den enda som kan vara snickare.

I Kronobergs län berörs ett 30-tal anställda i byggföretagen Peab och Skanska direkt av strejken.

– Två av oss strejkvaktar här och de andra 16 är hemma. Sedan har vi ett rullande schema som vi följer under veckan, säger Karl Paine.