Kronoberg

Länstrafiken: Viten ger bättre serviceresor

3:54 min

Det har blivit färre förseningar och andra brister bland entreprenörerna som kör serviceresor sedan Länstrafiken Kronoberg införde möjligheten att ta ut viten.

Serviceresor omfattar färdtjänst och sjukresor, och de fungerar alltså bättre nu, säger Clas Carlsson på Länstrafiken Kronoberg:

– Ja det är vår uppfattning. Nu har vi ett verktyg som gäller för alla. Vi har alltid haft god kvalitet från våra entreprenörer, men ibland har det varit ett och annat som slunkit igenom. Det är också en rättvisefråga för de som alltid gör allting rätt. Den främsta orsaken till viten är ju förseningar.

Entreprenörerna som kör serviceresor har sedan 2012 fått betala vite för förseningar längre än 20 minuter. Förseningar är den särklassigt vanligaste orsaken till vite.

Men det kan också handla om att entreprenören kört med ett felaktigt fordon i förhållande till vad som stadgats i avtalet, eller att klädseln i fordonets säten inte varit i fullgott skick.

Det första året med viten fick entreprenörerna totalt betala närmare 90 000 kronor, för 2015 drygt 50 000 kronor.

Det är belopp som ligger långt under en del större kommuner.

– Vi har ett 30-tal företag som kör Serviceresor. Det är ingen som är helt dominerande på det sättet. Det är ju alltid en risk när man har någon eller några stora entreprenörer, då har man ju inget alternativ till dom.

Nyligen införde Växjö kommun viten i den nya upphandlingen av skolstädningen, och Clas Carlsson tror att viten ofta är nödvändigt:

– Dessvärre är det väl så att det inte alltid är så man lever upp till allt man lovar när man lämnar sitt anbud och skriver sitt avtal. Från beställarens sida måste man ju ha något vapen för att säkerställa att det man köpt också levereras.