Hennes skog kördes sönder av snöskoterförare

1:49 min

Det var ingen vacker syn skogsägaren Majvor Sjölund i Koler utanför Piteå möttes av när hon begav sig ut på skidor för att titta till sin skog. Flertalet av hennes skogsplantor var sönderkörda av snöskoterförare.

Det var efter påskhelgen som Majvor Sjölund i Koler upptäckte att flertalet av hennes skogsplantor på mellan sju och tio år var sönderkörda av snöskoterförare där marken är som mest kuperad.

– I början kände jag en otrolig ilska och en otrolig sorg. Det var inga vackra tankar jag tänkte om snöskoterförarna som hade förstört mina skogsplantor.

– Nu har det gått några dagar och jag känner mest sorg för jag tycker det här är så onödigt. Jag är själv snöskoterförare och jag tycker att det finns plats för fler att nyttja de här markerna, men jag vill inte ha det på det här sättet, säger Majvor Sjölund.

Något liknande har Majvor inte varit med om och hon räknar nu med förluster på tusentals kronor.

– Även om skogsplantorna överlever, så blir det kvalitetsförluster. Skogsplantorna kanske blir massaved i stället för timmer. Jag kanske även behöver markbereda och plantera om och det kostar pengar, säger Sjölund.

Majvor Sjölund är inte ensam om att ha fått sina skogsplantor sönderkörda av snöskoterförare. Enligt Josefine Strand vid länsstyrelsen är det många som har ringt till henne och berättat om liknande händelser.

– Fler och fler mark- och skogsägare ringer och är upprörda, säger Josefine Strand vid länsstyrelsen.

Skogsägaren Majvor Sjölund ser även andra risker med sönderkörda skogsplantor.

– I värsta fall kan det här leda till ökade förbud och det är inte bra för någon. Alla skoterföreningar, föräldrar, utbildare och skogsägare måste försöka föra en bra dialog för att få stopp på det här, säger Majvor Sjöund.