Snart finns patienters journaler på nätet

1:28 min

Innan midsommar ska det bli möjligt för patienter i Halland att läsa sin patientjournal på nätet, om man går in på sajten 1177.se.

– Det man kommer att kunna ta del av i Halland är journalinformation som ställts ut från 1 september 2015 och framåt, säger Maria Rothoff Lindh, kommunikatör på Region Halland.

Vad är det då man ska kunna hitta på sajten 1177.se ?

På sikt är det tänkt att all journalinformation ska ligga ute på nätet. Möjligen sker vissa undantag som psykiatri.

En tjänst som Maria Rothoff Lindh tycker känns extra viktig är en ombudsfunktion.

– Har man till exempel en förälder som är lite dement och inte kommer ihåg vad doktorn sa, då kan man som anhörig bli ombud för sin förälder och ta del av hens journal på nätet.

Både föräldern och ombudet måste dock ha e-legitimation.

En kritik vissa landsting mött är att patienter genast skulle vilja få alla sina patientjournaler tillgängliga på nätet.

– Det kommer det att ta tid innan patientjournaler utställda före den 1 september förra året kommer på nätet. I väntan på dem ska patienten som tidigare begära ut den i pappersform.

Maria Rothoff Lindh tillägger att i dagsläget kan patienten hitta nätinformation om barnvaccinationer som är givna efter 1 mars 2013. Denna nätverksamhet startade redan i december förra året.

Varför ska man lägga ut mer patientjournaler på nätet?

Detta är en service till patienterna som gör att man kan komma mer påläst till sitt läkarbesök. Eller så har man glömt vad doktorn sa under senaste läkarbesöket och då kan man gå in och titta på nätet.

Om en patient inte vill ha ut sin journal på nätet, hur gör hen då?

– Det är möjligt att försegla journalen och då bockar man i en liten kryssruta och så är journalen förseglad.

Journal via nätet ska finna i alla av Sveriges landsting och regioner senast i slutet av 2016.