Ambulanschef Jörgen Tranevik avgår efter hot

1:53 min

Jörgen Tranevik avgår som ambulanschef i Gävleborg. Det meddelade Region Gävleborg i dag på en presskonferens. Och anledningen är de hot Tranevik fått tagit emot efter sitt beslut att införa ett nytt jouravtal. 

Jörgen Tranevik var inte med på dagens presskonferens, men divisionschef Helena Björkman meddelade att Tranevik nu väljer att avgår på grund av hot som han fått den senaste tiden. 

– Frågan kring jour har fått personliga konsekvenser för mig och nu har jag nått vägs ände. Hat och hot har förekommit tidigare i andra frågor, men det har varit en helt annan dimension den här gången. Proportionerna för mig själv och de närmast mig har blivit för stora. Därför har jag tagit beslut om att kliva av mitt uppdrag som chef för ambulansen, säger Jörgen Tranevik i ett pressmeddelande. 

Kritiken mot att införa jour inom ambulansen i Gävleborg har varit massiv och 27 anställda har sagt upp sig i protest. I dag kallade Region Gävleborg till ett extrainsatt divisionsmöte och ledningen kallade sedan till en presskonferensen. Där meddelades det alltså att ambulanschef Jörgen Tranevik nu avgår. 

Akutens chef Simon Nilsson tar över efter Tranevik som tillförordnad chef. 

– Min viktigaste uppgift blir att försöka få till en omstart. Att försöka få tillbaka positivt tänkande och gemensamt arbete, säger Simon Nilsson. 

På presskonferensen meddelades också att det nya jouravtalet kvarstår. 

– Mycket av kritiken bottnar i själva processen fram till beslutet. Att medarbetarna inte känt sig involverade och delaktiga. Det är något som vi har tagit till oss i divisionsledningen, att inte ha för bråttom i sådana här beslut. 

Jörgen Tranevik avgår och man nämnde att han har fått tagit emot hot. Är du orolig för hur du ska bli bemött? 

– Nej, jag tror och hoppas att man ser mig som en länk till framtiden. Det ska sedan tillsättas en ordinarie chef förhoppningsvis redan till hösten, säger Simon Nilsson, och fortsätter. 

– Det viktiga är att vi kommer tillbaka till en resonlig ton mellan arbetsgivare och arbetstagare. Jag tror inte att man vill fortsätta vara så här arga och bittra. Jag hoppas verkligen det.