Ny pjäs om homosexualitet i koncentrationsläger

2:54 min

10 000 homosexuella män sattes i nazisternas koncentrationsläger, där de torterades, utsattes för våld, och skulle "botas" från sin homosexualitet. Nu  turnerar föreställningen om "Männen med rosa triangel" efter en bok med samma namn i landet.

Pjäsen bygger på en vittnesskildring av 22-åriga Josef Kohut som sätts i koncentrationsläger i tyska Sachsenhausen efter en relation med sonen till en uppburen nazist. Skildringen gavs ut i bokform redan 1972 men har aldrig tidigare dramatiserats. Pjäsen beskriver de som fick bära en rosa triangel på kläderna; de homosexuella männens, upplevelser i koncentrationslägren. 

– Feminina män var det mest förkastliga i koncentrationslägren. De utsattes inte bara för våld från nazisterna utan hela lägerhierarkin tvingade ner dem till den lägsta kasten, säger Mattias Brunn, som både är regissör och skådespelare i pjäsen. 

I kontrast till de fruktansvärda skildringarna från koncentrationslägren som tortyr, medicinska experiment, och "omskolning" genom besök på lägerbordeller, så möter publiken istället glitter, rödrosa sammetsdräkter och kabarénummer på scenen.

– När man tänker på en pjäs om förintelsen ser de flesta framför sig taggtråd, lera och randiga fångkostymer. De bilderna är så starkt inpräntade i oss och vi kan därför lättare avfärda dem. Så vi ville gå åt andra hållet, säger Mattias Brunn.