Brist på nötkött i butikerna

1:24 min

Brist på svenskt nötkött råder sedan årsskiftet bland butiker runt om i Sverige. Orsaken sägs vara att allt fler efterfrågar svenskt kött och butikerna i Kristianstad och övriga Skåne har inte undgått att bli drabbade.

På Ica Maxi i Kristianstad råder det för närvarande en brist på svenskt nötkött. Stormarknaden är dock inte ensamma. Willys i Kristianstad upplever samma problem och på Coop i Hässleholm känner man även till situationen.

– Just nu råder det lite brist på svenskt nötkött och vi försöker lösa det men för det mesta så drabbar det inte kunden. Några varor kan ta slut men annars försöker vi lösa det hela så att vi kan ha fullt sortiment, säger Johan Ramlund som är butikschef för Ica Maxi Kristianstad.

Enligt leverantörerna och slaktarna beskrivs problemet som rikstäckande och har sin grund i att allt fler efterfrågar svenskproducerat nötkött.

Bland annat blir det allt vanligare att restauranger köper in svenskt kött, till skillnad från tidigare då mycket kött kom från Argentina och Brasilien. Detta medför att produktionen inte kan tillmötesgå efterfrågan.

På Ica Maxi Kristianstad har man dock flera olika leverantörer att välja mellan för att kunna lösa problemet för deras del.

– Vi har flera olika vägar att gå för att köpa in kött. Vi har vår centrala grossist som vi köper det mesta ifrån men sen har vi även lokala återförsäljare också, säger Johan Ramlund.

Enligt några av de leverantörer som P4 Kristianstad har pratat med väntas det ta upp emot ett år innan krisen kan tänkas vara löst.