En handfull firmor vill bygga upp Elsas i Norberg

1:56 min

Nu börjar framtiden för Elsa Andersons Konditori i Norberg att klarna. Men det dröjer ännu någon vecka innan ägaren Kristina Leijonhufvud kan säga om hon har råd att bygga upp konditoriet igen.

Det har nu gått cirka åtta månader sedan Elsa Andersons Konditori i Norberg totalförstördes i en anlagd brand.

Nu finns ritningar klara och bygglov för ett nytt konditori på samma plats, och efter avslutad upphandling står det klart att en handfull byggbolag lämnat in offerter på att bygga upp Elsas igen. Men trots det vågar Kristina Leijonhufvud inte glädjas fullt ut ännu.

– De här offerterna ska utvärderas av försäkringsbolaget och sedan kommer vi i nästa vecka att få information om vilka kostnader som faller på oss och vilka som täcks av försäkringen, säger hon.

Kristina Leijonhufvud berättar att försäkringsbolaget gjort åldersavdrag i ersättningen av den till stora delar antika inredningen. Det vill säga att bord, stolar och annat anses ha tappat sitt ekonomiska värde, trots att de har ett stort värde kulturhistoriskt. Det gör att skillnaden mellan vad försäkringen täcker och vad bygget kostar, alltså den summa som Kristina Leijonhufvud själv måste betala, blir för stor.

Den ideella föreningen Elsas Vänner har samlat in stora summor för att stödja en återuppbyggnad, men trots det kan Kristina Leijonhufvud alltså inte lova att det blir något bygge.

– För oss som privatpersoner så är det ju en av de svåraste frågorna. Vi måste ju få lånelöfte och det kan man ju bara få när man vet exakt vad det kommer att kosta, säger hon till P4 Västmanland.