Örebroare med terrorkoppling granskas för skattefusk

1:38 min

En örebroare som misstänks vara i Syrien och en före detta örebroare med koppling till moskén i Vivalla upptaxeras av Skatteverket.

Båda männen ingår i den granskning av skattefusk som Skatteverket gör av personer som misstänks ha koppling till terrorverksamhet.

Pia Bergman är samordnare mot organiserad brottslighet på Skatteverket:

– Det här är personer som vi har hört via myndigheter som vi jobbar tillsammans med, att de har direkt eller indirekt koppling till terrorverksamhet.

Dels handlar det om en 23-årig örebroare som misstänks ha anslutit sig till terrororganisationen IS i Syrien våren 2015. Dels handlar det om en 33-åring som flyttade från Örebro till Gävle för några år sedan.

I höstas uppmärksammade Gefle Dagblad att han på Facebook lade upp en bild på ett pass utfärdat av terrorgruppen IS och att han önskade en resa till Kalifatet i Irak och Syrien. Enligt flera olika medier har han varit knuten till moskén i Örebro och i Gävle.

Männen är två av närmare 80 personer med misstänkt terrorkoppling som Skatteverket granskar efter tips från framför allt Säpo.

– Det är naturligtvis Säkerhetspolisen som är vår vanligaste samarbetspartner i de här ärendena. 

Hittills har Skatteverket tagit beslut i 16 ärenden. För 23-åringen innebär det att han upptaxeras med knappt 100 000 för 2014 och för 33-åringen innebär det en upptaxering med 800 000 kronor för 2014.

33-åringen hävdar själv att det rör sig om insamlingar till behövande. Men vart pengarna tagit vägen vill inte Pia Bergman på Skatteverket gå in på.

– Vart pengar tar vägen i andra och tredje led, där upphör vår befattningsbeskrivning. Det blir andra myndigheter som får titta på det.

P4 Örebro har pratat med 33-åringen som säger att han inte känner till upptaxeringen.