Mats Abrahamsson (M) om misstänkta våldtäktsmän: "Kulspruta 58"

3:05 min

Sotenäs kommunalråd Mats Abrahamsson (M) skrev på Facebook vad som kan uppfattas som att våldtäktsmän bör skjutas. Det kan strida mot Moderaternas egna riktlinjer. Men kommunalrådet förnekar att han uppmanat till våld. 

Det var den 26:e mars som Sotenäs moderate kommunalråd Mats Abrahamsson kommenterade en artikel på Facebook. Artikeln handlar om en misstänkt gruppvåldtäkt i Tyskland. Mats Abrahamssons enda kommentar är: "KSP 58". Beteckningen för militärens kulspruta 58.

– Det betyder att sådana personer borde man ta hand om ordentligt, säger Abrahamsson (M).

På vilket sätt?

– De borde gripas och ställas inför rätt och sättas i fängelse. Sådant här måste man stävja på alla vis.

När du skriver KSP 58 som enda ord får man intrycket att personer borde skjutas. Är det så du menar?

– Nej, definitivt inte, självklart inte. Vi lever i en demokrati och det ska vi vara väldigt glada för. Det är inte på alla ställen man gör det.

Men håller du med om att det kan uppfattas på det sättet?

– Det skulle kunna uppfattas på det sättet, ja. Det är definitivt inte min mening.

Hur lämpligt är det att skriva så här?

– Det är tveksamt.

Mats Abrahamssons kommentar kan vara i strid med Moderaternas egna stadgar. Där står bland annat att man som förtroendevald ska agera som ett föredöme och med god moral. Följer man inte partiets uppsatta regler som förtroendevald kan man inte längre företräda partiet. 

– Ställer man inte upp på partiets grundläggande värderingar ska man inte heller företräda partiet. Det är väl rätt så naturligt, säger Johnny Magnusson, ordförande för Moderaterna i Västra Götaland.