Sparbeslut i Vimmerby drar ut på tiden

1:24 min

Efter beslutet att skolorna i Djursdala och Gullringen får vara kvar krävs nya sparförslag för att budgeten för 2016 ska gå ihop. 

Totalt handlar det om tio miljoner kronor, men man vet fortfarande inte hur och på vad man ska spara istället.

Flera samtal mellan politiker, där samtliga partier deltagit, har hållits. Kommunalrådet Helen Nilsson (S) säger att en del förslag varit bra, andra inte så bra, och det ser allt mer ut som om ett osthyvelsparande:

– Vi försöker hitta långsiktigheten i de förslagen, men det är i princip mer osthyvelsprincipen, och det var ju det vi inte ville. 

Helen Nilsson säger att det inte är helt lätt att hitta besparingarna på andra sätt. Barn och utbildningsnämnden tycker sedan tidigare att man har sparat ner där man har kunnat, men måste nu hitta 4,5 miljoner kronor bara i år i minskade kostnader. 

Utöver det har beslutet att låta landsbygdsskolorna vara kvar, inneburit att andra besparingar inom kommunstyrelseförvaltningen inte heller kunnat genomföras. Där ska man spara två miljoner på annat sätt och socialnämnden ska spara ytterligare tre miljoner för att kommunens budget för 2016 ska gå ihop. 

I övrigt är den budget som klubbades i november förra året den som också gäller i år, med exempelvis skattehöjningen på 50 öre och sparandet på kultur- och fritid. En nämnd som för övrigt lades ner sista januari i år. 

Men det brinner lite i knutarna. 3,5 månader på 2016 har redan gått. 

– Det gör det. Det enda vi är säkra på är att budgeten ligger kvar, och vi måste ner till de summorna. Men det är en bit kvar. 

I morgon ska tjänstemän från förvaltningarna träffa politikerna och presentera sina förslag på sparande. Helen Nilsson hoppas på att det då är sparande som är mer långsiktigt hållbara, för nu har det gått så lång att det är dags att titta på budgeten för nästa år.

– Vi hoppas vi kan göra avslut på 2016 nu och gå in i 2017. Och då får det väl vara så att klarar vi inte - 16 får vi återkomma -17, så är det.