Så ska Thailand chocka rattfyllerister till att skärpa sig

Många människor dör på grund av rattfylleri i Thailand under de sju dagar som det thailändska nyåret firas. Nu har regeringen en ny plan för att minska dödsfallen.

Men hjälp av tv-kampanjer har myndigheter i Thailand under lång tid försökt få invånarna att inse hur farlig kombinationen med alkohol och bil- eller motorcykelkörning är. Trots intensiva kampanjer har inte dödssiffrorna gått ner.

Det thailänska nyåret, Songkran, kallas för de sju farligaste dagarna i landet. Under veckan när nyåret firas dör ungefär 250-400 personer varje år. Många av dem på grund av alkohol.

Ta hand om döda kroppar

Regeringen har under många år beordrat ut fler poliser och kontroller utmed vägarna i Thailand under Songkran. Men i år testar de någonting nytt för att väcka medvetenheten kring rattfylla.

De som grips påverkade ska som extra straff få arbeta på sjukhusens bårhus. Där ska de ta hand om de döda kropparna och göra i ordning dem inför begravningen.

– Jag hoppas de kommer att känna smärtan och förstå hur de själva kan hamna där, eller vara orsak till att någon annan gör det, säger den ansvarige på myndigheten för folkhälsan i Thailand.