Byggnads förhandlar inte med enskilda företag

1:21 min

Nybergs bygg och måleri påstår att deras företag redan uppfyller kraven som ställs från Byggnads. Beslut om vilka företag som tas ut i strejk tas av förbundet och även företag som redan sköter sig kan drabbas, det menar Byggnads ombudsman Jim Sundelin. 

– När det gäller hanteringen av vilka arbetsplatser och företag som tas ut så är det förbundet centralt som sköter det, det finns en central konfliktgrupp. Just vilka arbetsplatser som plockas ut det har vi ingen aning om när det gäller varken regionalt eller lokalt. Vi äger inga sådana frågor, säger Byggnads ombudsman för mellannorrland Jim Sundelin. 

Han tycker att det är bra att sådana här frågor kommer fram också, men att man måste framföra det till sin arbetsgivarorganisation. 

– För det är Sveriges byggindustrier vi förhandlar med, inte Nybergs bygg och måleri, säger han. 

Men de påstår att de uppfyller de krav som ställs?

– Det kan finnas andra företag också som är skötsamma och gör mycket bra saker. Men det är inte enskilda företag vi förhandlar med, det är Sveriges byggindustrier. 

Hör det till vanligheten att ta ut en hel arbetsplats?

– Just vilka företag som tas ut det har vi ingen aning om lokalt eller regionalt. De här frågorna varför ett företag hamnar i en konflikt det är för att man är med i en arbetsgivarorganisation, då får man vända sig dit, säger Jim Sundelin.