Personakter från DDR kan bli kvar i Stasis lokaler

1:46 min

I Tyskland debatteras vad som ska hända med de miljontals personakter som den östtyska säkerhetstjänsten Stasi upprättade över DDR-medborgarna. Ska de fortsätta att förvaltas av en särskild myndighet eller bli en del av det tyska nationalarkivet?

Frågan har sysselsatt en expertkommission som idag presenterade sina förslag i Berlin.

Det finns mer än hundra hyllkilometer dokument, flera miljoner personakter och över 15.000 säckar fulla med strimlorna av alla handlingar som Stasi-medarbetarna hann köra genom dokumentförstöraren innan de stoppades. Några månader efter murens fall ockuperade människor Stasi-högkvarteret i Berlin för att förhindra förstörelsen av bevisen för den omfattande repressionsapparaten som övervakade och förföljde sina medborgare och till och med mördade regimkritiker.

Det här arvet efter 40 år av DDR-diktatur förvaltas sedan den tyska återföreningen av en särskild myndighet. Där sorteras och repareras arkivmaterialet och människor kan se vilken information Stasi hade om dem. Många lider fortfarande av följderna, såväl av övervakningen som av falska spionerianklagelser.

Uppdraget tidsbegränsades till 30 år, alltså 2019. Ska Stasi-myndigheten därefter fortsätta som en särskild verksamhet för att vårda minnet av de förföljda och mana till framtida vaksamhet mot övervakning? Eller ska den upplösas och arkivet överföras till det övergripande tyska nationalarkivet, där det riskerar att få mindre resurser? De frågorna har sysselsatt sakkunniga och debattörer i några år.

I dag förespråkade en särskild expertkommission att Stasi-arkivet ska bli en del av nationalarkivet men fysiskt stanna kvar i de gamla Stasi-lokalerna så att också kommande generationer kan se var och hur kontrollapparaten styrdes. Frågan kommer att avgöras av förbundsdagen.