Pressmeddelande 2016-04-11

Fängslad grävjournalist som samarbetat med svensk media får Unesco-pris

Khadija Ismayilova från Azerbadjzan var en av de många modiga inhemska journalister som hjälpte svenska medier att avslöja hur diktatorn Aliyevs säkerhetstjänst trakasserade journalister med hjälp av Telia Sonera. Det var ett stort journalistiskt samarbete som resulterade i skakande avslöjanden. Nu tilldelas Ismayilova UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2016.

– Jag vet att för Khadija betyder den här uppmärksamheten allt. Hon ruttnar i en cell i Azerbadjan, dömd i en kängurudomstol för uppdiktade brott. Hon vill inget annat än att hennes situation och hennes journalistik uppmärksammas. Jag är fantastiskt glad om detta pris kan ha den effekten, säger Fredrik Laurin, tidigare chef för Ekots grävredaktion som arbetat nära Khadija Ismayilova.

Då Khadija Ismayilova greps i december 2015 hade hon ett pågående samarbete med de svenska public service-bolagen. Sveriges Radios vd Cilla Benkö och SVT:s då tillträdande vd Hanna Stjärne lämnade då in ett protestbrev till Azerbajdzjans ambassadör för att få henne frigiven.

– Jag är en av 12 jurymedlemmar till detta Unescopris och precis som ifjol fanns det tyvärr en mängd väldigt starka kandidater. Tyvärr eftersom det innebär att det fria ordet är satt under en stor press i alltför många länder och många journalister offrar mycket personligen när de försöker utföra sitt arbete. Jag är oerhört nöjd med att den absoluta majoriteten av juryns medlemmar ställde sig bakom valet av Khadija som jag, på grund av den svenska kopplingen, vet behöver allt stöd hon kan få i en fullkomligt oacceptabel situation, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Priset kommer att delas ut i samband med firandet av World Press Freedom Day i Helsingfors den 3 maj.

Mer info om priset.

För mer information och intervjuer, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 2500