Unik alkobom visades upp i Oskarshamn

3:34 min

Hamnar är ett bra ställe att få stopp på rattfyllerister. Det menar MHF, som testat med alkobommar i ett par hamnar. Nu är man ute och visar upp utrustningen.

I Oskarshamn kunde alla som ville i dag se hur en alkobom fungerar. 

– Här håller man den två centimeter från munnen och blåser ut ett ljud, säger Christer Folkesson från MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund.

Utrustningen ser inte alls ut som den polisen använder. Istället är det ett långt rör man ska blåsa i.

Det tar bara någon sekund innan bommen far upp och det är fritt fram att köra iväg – om man är nykter.

När bommarna var i drift i Stockholm och i Göteborg sköttes utrustningen av MHF. Men om larmet gick och någon blåst rött så tog tullen eller polisen över. Trots att rederierna förvarande alla om att det skulle vara nykterhetskontroll när färjan lade till i Sverige, så var det en del som fastnade.

Det hade effekt på en gång. Först testades bara lastbilschaufförer i Göteborg, och då var det bara enstaka som blåste rött. Det var bommarnas förtjänst menar Christer Folkesson:

– När vi pratade med personal på båtarna så sa man att nu är det nästan ingen som tar någon starkvara av chaufförerna när de åker till Sverige.
Fler var det som blåste rött när man testade alla som kom till Frihamnen i Stockholm, trots information, i alla fall den första tiden. Men snart nog minskade antalet som fastande vid bommarna.

Nu hoppas MHF att man ska kunna väcka intresset för att satsa på de här bommarna på bredare front. Först och främst i alla hamnar, men man stoppar inte där, det kan också handla om till exempel festivaler eller industrier, eller varför inte stora vägar.

– Vi kan bygga den här så den är transportabel och kan stänga av E22:an och ta in varenda fordon på E22:an.