Nu har byggarbetare börjat strejka

2:37 min

Nu strejkar byggarbetare i Sverige. Fackförbundet och arbetsgivarna har inte kommit överens om avtalen och lönerna för de som arbetar.

Strejken började i morse. Då slutade 1650 byggarbetare på 60 olika företag att jobba.

Fackförbundet och arbetsgivarna har haft väldigt svårt att komma överens. Igår sa fackförbundet nej till det senaste förslaget som kom, och det blev strejk.

Det är flera saker som de inte är överens om. Fackförbundet vill ha högre löner än vad arbetsgivarna vill. Och fackförbundet vill ha kvar det system för löner som finns idag. Det är ett system som innebär att man får lön efter hur mycket man producerar. Arbetsgivarna vill ändra det till vanliga månadslöner.

Robert Lennartsson är en av byggarbetarna som strejkar. Han tycker det är bra att fackförbundet bestämde att det skulle bli strejk. De kämpar för oss, säger han.

– Jag tycker strejken är bra. Det är ju oss det handlar om, och de för ju våran kamp, säger Robert Lennartsson.

Ola Månsson är chef för arbetsgivaren Sveriges Byggindustrier. Han säger att det är många fler byggarbetare som påverkas än de som strejkar nu. De som strejkar kanske jobbar med sånt som är så viktigt att de andra på arbetsplatsen inte heller kan arbeta. Detta kostar mycket pengar för arbetsgivarna.

Ola Månsson tycker att det är oansvarigt att strejka just nu. Man behöver bygga många bostäder, och man behöver skapa många jobb åt nyanlända personer på byggarbetsplatserna, säger han.

– Det är så oansvarigt att göra detta i det här läget där vi behöver bygga bostäder. Vi behöver bygga infrastruktur. Vi behöver skapa jobb åt dom nyanlända, säger Ola Månsson.