Ökad arbetslöshet bland utrikesfödda oroar politikerna

1:49 min

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är bekymrad över att utrikesfödda utgör nu mer än hälften av antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen.

Av de 372 000 som var inskrivna som arbetslösa i mars var 188 000 utrikesfödda. Siffrorna väntas öka när de som kom med höstens flyktingvåg kommer in i systemet.

– Det är en väntad utveckling, men det är självklart så att det också ger utmaningar, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Vad gör regeringen?

– Vi ser till att försöka korta tiden från inskrivning på Arbetsförmedlingen som nyanländ till att du kan komma i utbildning eller arbete. Vi gör det genom tidiga insatser: Svenska från dag ett, tidig kartläggning och flexibla insatser med snabbspår för den som har ett yrkeskunnande och utbildning yrkesutbildning för den som inte har det, säger arbetsmarknadsministern.

Även Elisabeth Svantesson, arbetsmarknads- och integrationspolitisk talesperson för Moderaterna, tycker att siffrorna är oroande.

– Det är det som är oroväckande – vi har stora problem med integration i dag, högt bidragsberoende och stort utanförskap. Och det kommer öka de närmaste åren om ingenting görs, säger Svantesson.

Moderaterna framhåller nu sitt krav på en så kallad utbildningsplikt för nyanlända vuxna som saknar utbildning som motsvarar svensk grundskola.

25-åriga Cristina Bunea kom till Sverige från Rumänien för tre år sedan. Idag besökte hon Arbetsförmedlingen i Upplands-Väsby för sista gången på länge, hoppas hon.

Hon har fått jobb som frukostvärdinna, med hjälp av en jobbcoach från myndigheten.

– Hon och jag hittade en praktikplats. Efter en månad sa de på jobbet att de var nöjd med mig och jag fick ett jobb.

Hur kändes det?

– Jag blev glad. Jag ska inte lata mig hemma, utan jobba. Och jag ska skaffa mig erfarenhet. Det betyder mycket för mig, man behöver ett jobb för att få ett bättre liv.