Homofobiskt uttalande kan hindra moskébygge

2:18 min

"Homosexualitet är ett virus" sa föreningens imam. Nu kan uttalandet stå i vägen för ett nytt moskébygge.

Halmstads politiker är nämligen tveksamma till att Islamiska barn- och kulturföreningen ska få bygga en moské på Fyllinge i Halmstad. Det visar en enkät som P4 Halland gjort med kommunens ledande politiker.

Majoriteten av politikerna i kommunstyrelsen i Halmstad är positiva till en moské i kommunen, men tveksamma till om föreningen ska tillåtas köpa kommunens mark för att bygga den. 

– Just med tanke på de uttalanden som gjorts. I och med att jag anser att de strider mot våra grundläggande värderingar så innebär det att det finns tveksamheter. Hade de inte haft dessa uttalanden och inte varit ifrågasatta kring dessa frågor då hade jag känt att det inte finns något att diskutera, säger Lars Püss (M), ledamot i kommunstyrelsen.

Då ska de behandlas som andra religiösa samfund, men nu finns det en direkt konflikt med vår värdegrund och synen på människor.

Islamiska barn- och kulturföreningen, som vill bygga en moské på Fyllinge i Halmstad, har tidigare kritiserats för sina uttalanden kring homosexuella.

I en enkät som P4 Halland skickade ut till politiker i kommunstyrelsen svarade majoriteten att de är positiva till att det byggs en moské i Halmstad.

Däremot är flera politiker tveksamma till om just denna föreningen ska få köpa kommunal mark och bygga en moské.

Tania Bengtsson, gruppledare för Vänsterpartiet i Halmstad är positiv till ett moskébygge, men tveksam till föreningen. 

– Jag tycker att man ska skriva under på kommunens värdegrund som handlar om respekt mot andra människor. Den diskussionen måste tas och man måste vara tydlig med var man står. Det är därför inte självklart att kommunen ska sälja mark till vilken organisation som helst, säger Tania Bengtsson (V). 

Två ledamöter, en från Sverigedemokraterna och en från Kristdemokraterna är tveksamma till om en moské ska byggas i kommunen överhuvudtaget. I enkäten skriver KD att:

"KD är givetvis för religionsfrihet, men just nu behöver inte Halmstad fler moskéer."

Man tycker heller inte att föreningen bör få bygga moskén med bakgrund av tidigare uttalanden.

Däremot tycker Socialdemokraterna att ett uttalande inte bör påverka alla muslimer i kommunen. 

– Har genom åren hört många svenska präster uttala sig på de mest befängda sätt, det gör inte att jag är emot att man bygger kristna kyrkor. Enskilda tyckomål är inte skäl till att säga nej, säger Anders Rosén (S).