Anhörig kritisk till Norrby hemvård i Örebro

1:29 min

Norrby hemvård i Örebro måste bli bättre på att bemöta de äldre. Det menar Anna Lindkvist, vars mormor Ingrid under flera år inte fick den hjälp hon behövde.

För några veckor sedan anmälde hemvårdsgruppen i Norrby sig själv enligt Lex Sarah, och en lång rad brister kom fram.

Anna Lindkvist blev glad när hon hörde om anmälan i P4 Örebro.

– Jag blev väldigt glad att de hade anmält sig själva, eftersom vi har gnällt och ringt och bråkat och påtalat saker och ting som vi inte har tyckt varit bra.

Kall gröt och olåsta dörrar
Den sista mars berättade vi i P4 Örebro att Norrby hemvård i Örebro anmält sig själva enligt Lex Sarah för allvarliga missförhållanden.

Planerade besök hos de äldre har inte blivit av, dörrar har lämnats olåsta och gröt har serverats kall. De äldre har blivit dåligt bemötta och det har hänt att personal varit osams med varandra hemma hos vårdtagare.

Camilla Andersson är områdeschef för Hemvården i Örebro.

– Vi ser väldigt allvarligt på de brister som har uppmärksammats i Lex Sarah-utredningen. Det har att göra med att man har varit underbemannade under hösten och haft mycket korttidsvikarier inne i verksamheten.

– Nu bemannar enheten upp på de vakanta tjänsterna som identifierats, säger Camilla Andersson.

Nya undersköterskor
Örebro kommun söker nu sex eller sju undersköterskor som ska jobba inom Norrby hemvård. Två av tjänsterna är tillsvidareanställningar och fyra eller fem vikariat.

Dessutom har administrationen förstärkts för att den dagliga planeringen ska fungera.

För Anna Lindkvists mormor Ingrid, som avled i vintras, var uteblivna insatser ett av bekymren, säger Anna.

– Hon fick inte städat, och när jag vid ett tillfälle träffade personalen så talade de om för mig att mormor inte ville att de skulle städa åt henne, och då lät de bli.

– Jag menar, om du jobbar inom barnomsorgen och en treåring vill gå ut utan jacka i 20 minusgrader, då släpper du inte ut treåringen utan jacka. Men här har du en dement kvinna som inte vill duscha, eller ha städat, och då låter du bara bli.

Kan bli bättre
Där kan Norrby hemvård bli bättre, säger områdeschef Camilla Andersson.

– Vi har att förhålla oss till individens rätt att bestämma över sig själv, men vi kan säkert arbeta mer med vår pedagogiska förmåga. Så det finns säkert mer att göra där, säger hon.