STUDIO ETT TISDAG 12 APRIL

Byggkonflikten - idag svarade arbetsgivarna

18 min

I morse bröt byggstrejken ut och 1650 byggnadsarbetare lade ner verktygen. Nu svarar arbetsgivarsidan med lockout. Men hur effektiva är egentligen konfliktvapnen?

Facket sa nej till medlarnas bud i går kväll och i morse klockan sex gick över 1650 byggnadsarbetare runtom i Sverige ut i strejk. Nu utvidgas konflikten när arbetsgivarsidan svarar med lockout från den 22 april.

– Byggnads har lagt ett varsel som är det största genom tiderna. Det innebär för oss att det är 525 arbetsplatser och 9700 yrkesarbetare på våra svenska arbetsplatser som idag påverkas av denna strejk. Det vi gör nu är en åtgärd för att skydda våra medlemsföretag, säger Ola Månsson, vd på Sveriges Byggindustrier vid en presskonferens.

– Att man lägger en skyddlockout innebär en ordentlig upptrappning av konflikten, säger Ekots arbetsmarknadsreporter Anders Jelmin.

Att Byggnads valt att säga nej till medlarnas bud och gå ut i strejk, handlar dels om ackordslönerna och dels om att man vill ha inflytande över hur bemanningen ska gå till när 700 000 nya bostäder ska byggas på tio år. Det menar Johan Sjöholm, redaktör för Byggnadsfackets tidning Byggnadsarbetaren.

– Man vill behålla möjligheten till en aktiv lokal lönebildning ute på arbetsplatserna i sina regioner, det hänger ihop med ackordssystemet som man har i byggbranschen. Men man är också bekymrad över hur man ska säkerställa kvalitén på arbetskraften. Byggnads vill ha ett ord med i laget när det kommer till vilken utbildning och vilka villkor de ska få, säger Johan Sjöholm.

Men hur effektivt är det att använda sig av strejkvapnet? Enligt Christer Thörnqvist, strejkforskare och docent i arbetsvetenskap vid högskolan i Skövde, är det oftast svårt att peka ut vare sig vinnare eller förlorare i arbetsmarknadskonflikter.

– Det är svårt i modern tid att hitta ett exempel där den ena sidan medger att de har förlorat. Men fackförbunden är ofta mer pigga på att säga resultatet har varit bra medan arbetsgivarna säger att det här var för dyrt, säger Christer Thörnqvist.