Sydsvenska Rallyt hotat av tjuvtränande förare

3:05 min

Boende längs vägar kring årets upplaga av Sydsvenska Rallyt slår larm om tjuvträning vilket kan leda till avstängning av förare och att hela rallyt är hotat.

Att i förväg testköra specialsträckor är inte tillåtet och kan få följder både på kort och lång sikt. Förare som kan kopplas till rekognoseringen kan stängas av och sträckor kan komma att strykas.

– Eventuellt är det förare som är anmälda till Sydsvenska Rallyt som varit ute och rekat vilket strider mot reglerna, säger Markus Johansson i rallyts styrelse.

Det är boende längs specialsträckor i årets rally som reagerat och noterat registreringsnummer på en ökande ström av passerande bilar. Att koppla ihop dessa bilar med anmälda förare är ett detektivjobb som pågår säger Markus Johansson.

– Det är en bedömning vi får göra i tävlingsledning och styrelse. Vi kollar upp bilnummer och ser vad vi får fram.

Att årets tävling ska påverkas tror inte Markus Johansson men på sikt kan det leda till problem.

– Relationerna med markägare är avgörande och vi vill ha en fortsatt god kontakt med boende och markägare.

Missbrukas reglerna för när tävlande får köra på vägarna finns risk att det inte blir fler rally av den här omfattningen med 15 mil specialsträckor. Det kan bli svårt att hitta markägare som är villiga att upplåta sina vägar till rallyverksamhet.

Exakt var årets specialsträckor finns ska vara hemligt ett tag till men handlingarna finns att tillgå via länsstyrelsen, säger Lars Mattsson som är organisationskommitténs ordförande. Det är ett växande problem menar han:

– När jag började jobba kring rally för 40 år sedan fanns inte internet och då kom det inte ut några handlingar till publik och förare. Det har exploderat senaste åren.

Markus Johansson tycker det är dags för förarna att skärpa sig:

– Det är dags för de tävlande att tänka ett steg längre, för det är de som är utövarna.