Ökat antal handgranater i landet

1:50 min

Flera uppmärksammade attacker med handgranater har den senaste tiden inträffat i Uppsala. Antalet handgranater från Balkan har ökat markant i Sverige, menar Gunnar Appelgren, före detta chef på länskriminalens spaningsrotel. 

– Tittar man tillbaka de senaste åren så har antalet ökat. De vi såg i vår utredning var att handgranater följde med i vapensmugglingen som bonus. De var i stort sett gratis, säger han.

Hur kan de ha varit gratis?

– Enligt serbisk polis så har man haft handgranater ute på gårdar. Men när det gäller andra vapen så är det fortfarande en viss form av trygghet medan handgranater bara känns otryggt i en fredlig verksamhet med familj och barn. Därför säljer man handgranater billigt på kriminella marknaden för att bli av med dem och tjäna några kronor, säger Gunnar Appelgren, före detta rotelchef på länskriminalen.

Här i Uppsala kastades granater förra året in på restaurang Birger Jarl – och polisen misstänker även att handgranater var inblandad i ett angrepp mot en lägenhet i Nyby gård 22 mars. Under natten mot igår blev även en 31-årig man skadad efter att en handgranat ska ha briserat.

Finns det anledning för allmänheten att vara orolig på grund av alla granater som är i omlopp?

– Generellt sett inte om man tänker på sannolikheten att man ska råka vara där en handgranat exploderar. Då är det farligare att åka bil. Men i jämförelse med ett annat vapen, ett automatvapen en pistol eller motsvarande, så har man bättre kontroll på vad man skjuter på. En handgranat med allt splitter så finns det stor risk att tredje man blir utsatt, säger Gunnar Appelgren, före detta rotelchef på länskriminalen.