Nytt förslag för Vilarstenen

0:40 min

Nu finns ett förslag på lösning för den omdiskuterade konstinstallationen på Värmlands museum, Vilarstenen. Konstnären Kalevi Tenhovaaras änka vill flytta den till sonens gård utanför Strömstad.

– Av många onda ting så gör det här mycket mindre ont. Det stannar ju ändå inom familjen och vi kan ha glädje av det. Han bor en bit utanför Strömstad, säger Gunnel Tenhovaara.

Hon menar att de som vill komma och titta på verket är välkomna att göra det. 

– I familjen så tycker vi att det här är ett värdigare slut men jag tycker ändå att det är tragiskt att Karlstad och Värmlandsborna låter detta konstverk som de har betalat mycket pengar för bara dra iväg någon annanstans, säger Gunnel Tenhovaara som önskar att fler kunde ha glädje av verket.

Från museets sida så tycker man att det är ett bra förslag som ska utredas.

– Det finns så klart en del praktiska saker som måste undersökas för att se om det överhuvudtaget är möjligt. Men vi kommer göra vad vi kan för att gå tillmötes, säger Johanna Henriksen, redaktionschef på Värmlands museum.

Alternativet är att verket ska förvaras i magasinet i Ulvsby. Några andra alternativ finns inte enligt Johanna Henriksen.

– Vilarstenen är ju en del utav en av tio basutställningar som byggdes till museet 1998. De basutställningarna har ju successivt monterats ned och nu finns det bara två kvar. Vi hanterar ju de på samma sätt som vi har gjort med de tidigare utställningarna.